Flickan kom…

Aulikki Rautawaaran Sibelius-ohjelmisto 1927–1957

Kirjoittajat

  • Johanna Talasniemi

Abstrakti

Artikkeli käsittelee sopraano Aulikki Rautawaaran (1906–1990) Sibelius-ohjelmistoa hänen 30 vuotta kestäneen konserttiuransa varrella. Tavoitteena on tuottaa uutta tietoa Sibeliuksen laulujen esittämiskäytännöistä ja valottaa kyseisen ajan musiikkielämää uudesta näkökulmasta. Pääasiallisina aineistoina ovat konserttiohjelmat ja sanomalehtiartikkelit. Näitä arkistoaineistoja täydentävät nuotit ja äänitteet. Empaattinen ja kriittinen lähestymistapa nojautuu kulttuurihistorialliseen elämäkertatutkimukseen ja laventuu soivien aineistojen osalta laulamiseen ja kuunteluun.

Aulikki Rautawaaran Sibelius-ohjelmisto laajeni läpi konserttiuran mutta voimakkaimmin syksyllä 1945 säveltäjän 80-vuotissyntymäpäivää juhlistavissa konserteissa. Lopulta ohjelmisto olikin laajempi kuin muilla Sibeliusta paljon esittäneillä laulajilla. Sibelius-ohjelmiston laajenemiseen vaikutti yhteistyö säveltäjän vävyn, kapellimestari, pianisti ja säveltäjä Jussi Jalaksen kanssa. Ohjelmistossa oli harvinaisuuksia, mutta eniten Rautawaara esitti suosituimpia Sibeliuksen lauluja. Vain yksi laulu, Flickan kom ifrån sin älsklings möte op. 37 nro 5, pysyi ohjelmistossa uran alusta loppuun. Sibelius-ohjelmisto sopi Rautawaaran äänelle sekä tarjosi mahdollisuuden profiloitua ja vahvistaa kansallistunnetta.

Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2020-09-15

Viittaaminen

Talasniemi, J. (2020). Flickan kom… : Aulikki Rautawaaran Sibelius-ohjelmisto 1927–1957 . Musiikki, 50(3), 38–76. Noudettu osoitteesta https://musiikki.journal.fi/article/view/98149